Bourgogne

Ook de historie/cultuurliefhebber komt volop aan zijn trekken in de Bourgondië. Op deze pagina geven we een kort overzicht van steden of plaatsen die in onze ogen zeker de moeite zijn te bezoeken:

De steden Dijon en Beaune hebben vele historische gebouwen die aan het rijke historische leven van Bourgondië herinneren. Het centrum van Dijon (o.a. bekent van de mosterd) is zeker de moeite waard. Bijvoorbeeld Paleis des Ducs, of ga eens kijken bij de overdekte markthallen. De Bourgondische wijnhoofdstad Beaune is de “place to be” als het gaat om wijnen. Hospices in Beaune is de veilingplaats van de wijnen. Zeker de moeite waard. Ook steden als Autun (Cathedrale Saint Lazare of, Theâtre romain d’Áutun, of voor een heerlijke rustiek wandeling en klimmen op de rotsen, ga je naar Briscou Cascade)), Vezeley (pelgrimsplaats op de eeuwige heuvels in de Morvan, vertrekpunt van de pelgrimage en de basilique Sainte-Madeleine, zie foto hiernaast) zijn een bezoek waard. 

Saulieu is naast het culinaire middelpunt ook bekent om het museum Pompon (geboorteplaats van de Francois Pompon, bekent Frans beeldhouwer). Avellon(chateau de Chastellux) en Nevers (bezoek hier zeker Espace Bernadette Soubirous als onderdeel van de pelgrimstocht). Auxerre: een plaats tussen wijn en water (zie foto) met vele mooie historische gebouwen. Maar ook dichter in de buurt is Chateau Chinon zeker de moeite waard. Bezoek zeker Museè du Septennat. Hier vindt u een deel van de staatsgeschenken die Francois Mitterand ontving in de tijd dat hij President van Frankrijk was (1981 en 1988) ( Musée du Costume ). Muséo Parc Alésia: In het land van Alesia kun je op zoek naar de bron van de Seine of het indrukwekkende parc Alesia bij Alise-Sainte-Reine. Guèdelon: de middeleeuwen herleven hier. In Puisaye, in het departement de Yonne zijn zo’n 50 bouwvakkers een enorme uitdaging aangegaan: ze bouwen een burcht met de technieken en materialen uit de Middeleeuwen. Guédelon is het tegenovergestelde van een archeologische opgraving, een soort openluchtlaboratorium waar oude bouwtechnieken proefondervindelijk herontdekt worden (Linkje).