Culiniar

De Morvan is een beschermt natuurpark in de Bourgogne. De Bourgogne is een regio met vele gezichten. Het is altijd een streek geweest voor de liefhebbers van lekker eten, drinken en het snuiven aan de cultuur. De uitdrukking ”een Bourgondische leven leiden” heeft hier zijn oorsprong. Het is een topbestemming voor een heerlijke vakantie niet te ver van Nederland. In 2015 heeft de UNESCO de Climats tot werelderfgoed uitgeroepen (zie foto). Climats zijn kleine, nauwkeurig begrensde wijngaardpercelen die door cultivatie zijn gevormd op de hellingen van de Côte de Nuits en de Côte de Beaune.

Beaune is het hart van de Bourgogne als het gaat om de wijnen. Tussen Dijon en Beaune kun je vanaf de snelweg de wijgaarden van de Côte D'or zien liggen met dorpjes met de prachtige namen zoals Nuits-St Georges, Epinac, Pommard, La Rochpot, Noley en Gevrey-Chambertin. Een route rijden van Autun naar Beanue via de D973 is echt de moeite waard. Dan proef je de sfeer van de uitgestrekte wijnvelden. De wijngaarden bij deze dorpen brengen fantastische rode wijnen voort. Ook een rit tussen Dijon en Beaune over de D974 is zeker aan te bevelen. Vooral als je de moeite neemt om in de dorpjes eens te stoppen.

 

Als u een liefhebber bent van Chablis, Sancerre dan hoeft u vanaf Ouroux niet ver te zoeken. In een dagje kunt u op en neer naar deze geweldige wijnplaatsen. Maar ook in Chateau-Chinon en Ouroux-en-Morvan zijn caves te vinden, wijnkelders waar de vriendelijke eigenaren u graag een glaasje van hun wijn willen laten proeven als u daar om vraagt. In Ouroux en Morvan is de cave van Barbotte zeker een aanrader. In de cave wordt een film vertoont over de geschiedenis van de omgeving. De cave is te vinden in het centrum, tegenover de ingang van de kerk.