History

Stukje geschiedenis over Batenborg

Hallo, Wij zijn Conny en Theo Swart en de trotse bezitters van vakantieboerderij Batenborg. Via dit informatieve stukje willen we iets meer vertellen over ons rijk bezit. Via familie kwamen wij in aanraking met de Morvan, deze mooie streek in de Bourgogne. Dit bracht ons er in 2003 toe om zelf de stap te wagen om een eigen huis in de deze streek te kopen. Na het bezichtigen van vele huizen in de omgeving viel de keuze uiteindelijk op deze mooie authentieke boerderij. Wel een opknappertje, maar heerlijk vrij gelegen, midden in de natuur, in een mooie bosrijke omgeving waar je heerlijk ongestoord kunt wandelen en ook omgeven door grasland. Veel ruimte en een heerlijke overkapping achter de boerderij. Lekker rustgevend en weg van alle drukte. Er is, samen met familie en vrienden veel geklust. De belangrijkste momenten hebben we even op een rijtje gezet.

2003

Juni 2003 was het eindelijk zo ver. Na het tekenen van het koopcontract konden we gelijk aan de slag. Voor ons woonde er een alleenstaande 85-jarige boerin in. Na haar overlijden heeft de boerderij vijf jaar leeg gestaan. We troffen er allen koud stromend water. Geen w.c., geen warm water, en een paar kleine lichtpuntjes. Dus onze eerste prioriteit was het aanleggen van warm water, een douche en een w.c.

2004

In dit jaar hebben we de douche helemaal afgemaakt. Alleen was het probleem dat je nu buitenom naar de wc moest. Dus hebben we dit jaar een deur gemaakt om vanuit de woonkamer (op de foto links van de kast) naar de schuur te kunnen en vanaf dus binnendoor naar de douche en wc. Omdat het breekwerk toch z'n stof en rommel gaf, hebben we daarna gelijk de muren de oude glans terug geven. Het oude en vooral smerige stucwerk hebben we er afgebikt. Daarna kwam de authentieke stenen muur weer terug. Deze hebben we weer helemaal ingevoegd. Het koste de nodige zweetdruppels, maar het resultaat mag er zijn.

2005

Dit jaar hebben we overkapping aangepakt, zodat je daar lekker kunt genieten. Weer of geen weer, toch lekker de zuivere buitenlucht opsnuiven! De boerderij wordt in september officiële gedoopt en krijgt de naam Batenborg, Batenborg is de naam van de ouderlijke boerderij waar Theo geboren is. Batenborg zelf is weer een verbastering van de naam van de boerderij waar Theo zijn vader is geboren, namelijk Batenburg in het Groningse ’t Zand. Theo zijn ouders zijn in september op 84 en 80 jarige leeftijd overgekomen vanuit Nederland, om de naam officieel te onthullen.

2006

Dit jaar hebben we veel tijd en energie gestoken in het schilderwerk en het opknappen van de buitenkant van de boerderij.

In 2006 hebben we Batenborg voor het eerst voorzichtig in de verhuur gedaan. In mei mochten goede vrienden van ons proefdraaien. 15 juli 2006 had de familie Veenstra de primeur om als eerste huurders twee weken vakantie te vieren op de boerderij.

2012

Een groot deel van de Morvan wordt geteisterd door zware hagel. Hagelstenen als tennisballen zo groot, teisteren ook Batenborg.Het dak van Batenborg raakt zwaar beschadigd en ziet er uit als een gatenkaas. Werk aan de winkel dus.

2013

Dit jaar hebben we veel energie gestoken in het opknappen van het dak. De overkapping heeft in zijn geheel een nieuw dak gekregen. Ook hebben we achter de boerderij drie terrassen aangelegd

.

2015

De leien aan de voorkant van de boerderij wordt voor het deel van de schuur opnieuw gelegd.

2016

De drie aangelegde terrassen worden verder uitgebreidt. In het midden hebben we een mooi rotstuintje gecreerd. Bij een terras is een stenen barbecue geplaatst.